Interieurvormgeving

Interieurontwerp bij nieuwbouw

Interieurontwerp bij nieuwbouw

Nieuwbouw | Wanneer schakelt u een interieurontwerper in?

 

Over enkele maanden start er weer een prachtig nieuwbouw project in Frankhuis, met onder meer de bouw van woningtype Optimist. Toekomstige bewoners hebben State of Design ingeschakeld om het complete interieur van hun nieuwe woning van A tot Z te verzorgen. Dus niet alleen het ontwerp, maar ook de realisatiebegeleiding, nadat de woning is opgeleverd. Dat is natuurlijk heel gaaf om te doen. Het verrassende is dat in dit stadium al heel veel van de plannen bekend is. Ja, nu al. En dat heeft een reden. Als u nieuw gaat bouwen, wat is dan het beste moment om een interieurontwerper of interieurarchitect te betrekken bij uw plannen?

 

Nieuwbouw | Proces

De inkt van de handtekening onder het definitieve koopcontract is nog maar nauwelijks droog. De koop is weliswaar gesloten, maar voordat deze mensen daadwerkelijk hun intrek kunnen nemen in hun nieuwe woning, zijn we naar verwachting nog meer dan een jaar verder. Ze hebben dus meer dan voldoende tijd om plannen te maken, zou ik zeggen. Is het dan niet een beetje te vroeg om nu al een interieurontwerper in te schakelen? De komende paar weken zullen zij echter een enorm aantal zeer belangrijke keuzes moeten maken. Kijkt u even met me mee naar het proces dat gaande is wanneer het om projectbouw gaat.

 

Ontwerp woning

Een architect heeft een tijd geleden al uitgedokterd hoe de woning er van buiten uit gaat zien en de indeling bepaald. U heeft plattegronden en een 3D impressie plus beschrijving van de woning ontvangen, waarin veel details al zijn weergegeven. Voordat u tekent weet u dus precies wat u koopt en onder welke voorwaarden. Enkele weken na het ondertekenen volgt er een uitnodiging van (1.) de keukenleverancier, (2.) de badkamerleverancier en (3.) de bouwonderneming voor het meer-minder-werk.

 

Keuken en badkamer

De bouwonderneming selecteert op voorhand een partij die de keuken en badkamer voor u verzorgt en stemt daarmee alle technische zaken af. Als koper bent u echter niet verplicht om met deze partijen verder te gaan. Kiest u zelf voor een andere leverancier, dan mag dat. Uw eigen leverancier houdt in dat geval contact met de bouwonderneming om eventuele technische aanpassingen af te stemmen.

Maar voordat het zover is, moet er uiteraard wel een definitief ontwerp liggen. Een interieurontwerper kan u daar nu al perfect bij helpen, zodat u straks bij de keuken- en badkamerleverancier goed beslagen ten ijs komt. En bovendien zeker weet dat u een keuken en badkamer koopt die exact bij u past. En geloof me, dat scheelt een heleboel keuzestress en gedoe ter plekke.

 

Indeling woning

Nog wat. Heeft u ook al kritisch gekeken naar de indeling van uw woning? Zitten de deuren op de plek waar het voor u het meest logisch is? Draaien ze de juiste kant op? Hoe zit het met de binnenmuren en de radiatoren? En het schakelmateriaal? Moet er nog iets verplaatst of toegevoegd worden tijdens de bouw? Het meer-minder-werk gesprek is het juiste moment om dit aan te geven. Op dat moment moet u dus al globaal weten waar u uw meubels wilt neerzetten. Het zou toch jammer zijn als uw prachtige bank straks een deur blokkeert. Voor velen is zo’n indeling nog best lastig. U beschikt tenslotte alleen over een plattegrond en dat is alles. Ook hier is een interieurontwerper voor u van toegevoegde waarde.

 

Verlichting, haard, inbouwkasten

We gaan nog een stapje verder: Heeft u in dit stadium al aan de verlichting gedacht? Ik vermoed eerlijk gezegd van niet. U weet waarschijnlijk nog helemaal niet wat waar gaat komen. Dus hoe zou u moeten weten wat u met de verlichting wilt? Dat is ook logisch. Alleen, de bouwonderneming wil vrij snel na het meer-minder-werk gesprek graag weten of er nog stopcontacten en lichtpunten verlegd moeten worden. Of toegevoegd. Hetzelfde geldt eigenlijk ook als u een haard in uw interieur overweegt of wilt werken met inbouwkasten. Een goede interieurontwerper neemt u mee door deze fase van belangrijke keuzen en adviseert u over de mogelijkheden.

 

Meer-minder-werk

Goed, de contouren van uw interieurplan staan intussen al. U heeft nagedacht over keuken, badkamer, indeling en verlichting. U heeft in zeer korte tijd al heel veel (voorlopige) keuzes moeten maken. Het is straks vooral nog een kwestie van verder inkleuren. En dan is daar het meer-minder-werk gesprek. Als u goed bent voorbereid kunt u nu al heel veel zaken afstemmen. De bouwbegeleider geeft aan welke zaken met de bouw aangepast kunnen worden en voor welke zaken een andere oplossing gezocht moet worden.

 

Hoe eerder, hoe beter

Als u goed door deze eerste fase heen geloodst bent, dan heeft u daar in het vervolg van het traject veel profijt van. Veel dingen kunnen in de loop van het traject best nog anders, maar de basis van uw woning is nu tenminste in orde. En dat scheelt u achteraf een flinke investering om het dan alsnog naar uw zin te maken. Het inkleuren van de lijnen kan beginnen. Gelukkig staat dat proces minder onder druk.

Wacht dus niet te lang om een interieurontwerper in te schakelen als u een nieuwbouw woning heeft gekocht. Hoe eerder, hoe beter – is het advies.  Een ontwerper heeft tenslotte ook tijd nodig om dingen voor u uit te zoeken en samen met u plannen te maken en bij te schaven. De periode tussen het plaatsen van de handtekening en het meer-minder-werk gesprek is beperkt, dus dient deze goed gebruikt te worden.

Heeft u nieuwbouwplannen in de vrije sector? Dan is het meest effectieve moment om hulp in te schakelen zelfs al tijdens de ontwerpfase van de woning of het maken van de bouwplannen. In deze fase is het nog makkelijk om plannen bij te stellen of te vereenvoudigen.

Nu de plannen voor de nieuwbouw woning aan de Labyrinthstraat in Frankhuis er globaal liggen kunnen we niet wachten om deze verder vorm te geven. Dus: Wordt vervolgd!

 

Meer info

Beeld: Ontwikkelingscombinatie Stadshagen

Volg ofacebook-createns op Facebook

error: Content is protected !!